O OPĆINI

Općina Baška Voda

Smještena na središnjem dijelu Jadrana, općina Baška Voda podrazumijeva Promajnu, Bratuš, Krvavicu, Bast, Topiće i samu Bašku Vodu. Od Splita je udaljena 50 kilometara, a izrazito je prepoznatljiva po Biokovu - prekrasnom Parku prirode koji se nad njom uzdiže kao vjerni čuvar. Čisto more i po mnogima, najljepše duge šljiunčane plaže Jadrana glavna su karakteristika obalnih predjela općine. U onim kopnenima, kao što su Bast ili Topići možemo vidjeti  stare kamene kućice što prezentiraju ljudski život u primorskom zagorju uhvaćen pod zubom vremena. Baška Voda je danas, kulturno, zabavno i turističko središte ne samo Općine, već i ovog dijela Jadrana.

 

Od povijesti do danas

Prve tragove naseljavanja na području Baške Vode nalazimo već u razdoblju ranoga brončanoga doba. Stanovništvo bronačanodobne Gradine bilo je indoeuropskoga podrijetla i iz toga novopridošloga supstrata razvit ce se kasnije Iliri i njima srodna plemena. Naziv Baška Voda drevnog je mitološkoga podrijetla. Biston je bio praotac tračkoga plemena Bistonaca, sin Aresa, grčkoga boga rata, i božice Kaliroje (Lijepotecne), zaštitnice voda.

U kasnoj antici, od kraja IV do VII stoljeća, dolazi do prodora barbarskih naroda pa stanovništvo na Gradini podiže utvrdu u koju su se mogli skloniti od napada, ali i nadzirati ulaz u Brački kanal. Ostaci zidova naselja iz V - VI stoljeća vidljivi su na Gradini i danas, a brojni nalazi amfora i ostaloga keramičkoga materijala govore o trgovačkim odnosima sa sjevernom Afrikom, istočnim Mediteranom i Crnim morem. Nedaleko od Gradine pronađen je i znatan broj grobova iz razdoblja antike, s mnoštvom grobnih priloga (lucerne, nakit, staklene posude, kipići Euterpe i Kupida itd). Osim rimskih, neki nadgrobni natpisi navode ilirska imena, po čemu se može zaključiti da je uz novopridošlo rimsko, bilo brojno i autohtono ilirsko stanovništvo. Arheološki nalazi na širem prostoru mjesta govore o postojanju više villae rusticae. U VII stoljeću dolazi do prodora Slavena koji zauzimaju Aroniju i ona prestaje egzistirati.

Tijekom narednih tisuću godina nema tragova urbanoga života uz more. Samo pastiri iz Basta dovode blago u blizinu mora i napajaju ga na basczi vodi, izvoru pitke vode, a treba pretpostaviti da su prve građevine podizane kao skloništa za pastire.

Prva javna građevina je crkvica sv. Lovre iz 1750 godine, na temeljima antičke građevine. Prestankom opasnosti od gusara stanovništvo se vraća na obalu i podiže novovjekovnu Basku Vodu. Osim poljodjelstva, stanovništvo se okreće moru, pa se bavi i ribarenjem i pomorstvom. Sve je vise zgrada, a 1889. godine gradi se i crkva sv. Nikole, u neoromaničkom stilu. Prva škola otvara se 1845. godine, dok se 1900. godine otvara i pošta. Izgradnjom pristaništa (mula) 1912. godine Baska Voda postaje najznačajnija luka na ovom području preko koje se odvijala intenzivna trgovina između otoka i Zabiokovlja. Iz 30-tih godina 20. stoljeća datira prvi baškovoski hotel, hotel Slavija u vlasništvu braće Sikavica.

Nekad naselje težaka, ribara, trgovaca i pomoraca, Baška Voda je izrasla u suvremeno turističko mjesto sa svim sadržajima i obilježjima maloga mediteranskoga gradića. Osim podizanja kvalitete smještajnih kapaciteta velika pozornost poklanja se zaštiti okoliša i podizanju kvalitete plaže, te ostale turističke infrastrukture.

Nekoliko godina uzastopno dobiva "Plavi cvijet" sa zlatnim znakom, najprestižnije turističko priznanje u Hrvatskoj.

Kultura

Kultura je cjelokupno društveno nasljeđe grupe ljudi. Ljudi pomoću kulture u istome društvu dijele zajedničko ponašanje i način razmišljanja. Kultura se nasljeđuje kroz društvo.

Kako u Hrvatskoj, tako i u Općini Baška Voda, sve intenzivnije zaokuplja pozornost kulturni turizam.

Suvremeni turisti žele upoznati lokalnu kulturu, žele doći u kontakt s lokalnim stanovništvom, te upoznati gastronomiju, posjetiti festivale, koncerte, muzeje, galerije itd. Sve to čini svojevrsnu kvalitetu ponude.

Klasična motivacija kulturnih turista je, dakle želja za učenjem o kulturi, povijesti i baštini kraja, što je i dominantan motiv posjeta.

Na području Općine Baška Voda imamo 3 glavne vrste kulturnih lokacija:

  1. kulturno-povijesne znamenitosti
  2. muzeji i galerije
  3. događanja

Brojne udruge na području Općine Baška Voda djeluju kroz kulturno stvaralaštvo, te stvaraju kvalitetniji kulturni standard.

Svake godine organiziraju se razna kulturna događanja, manifestacije i proslave.


Kulturna baština


Baška Voda je slikovito mjesto bogate i duge povijesti. Arheološki nalazi svjedoče o životu na prostoru današnje Baške Vode oko četiri tisuće godina prije Krista.

Prva javna građevina je kasno-barokna crkvica sv. Lovre, sagrađena 1750. godine na temeljima antičke građevine. Godine 1889. gradi se crkva sv. Nikole u neoromaničkom stilu. Uz crkvu je sagrađen zvonik i župni dvor koji čuva vrijednu zbirku sakralnih i etnografskih predmeta.

Baška Voda se diči i dvjema značajnim muzejskim zbirkama u staroj jezgri mjesta: arheološkom zbirkom i iznimno bogatom i kvalitetnom malakološkom zbirkom. Od ostale kulturne baštine izdvaja se kapelica Gospe od Začeća iz 1860. godine, kapelica Dušama Čistilišta iz 1917. godine, crkvica sv. Roka koja datira iz 15 stoljeća, a nalazi se u selu Bast, u kamenu isklesane glave domaćih žena na kući autora Zane Jurišića, brončani spomenik poginulima u 2 svjetskom ratu na predjelu Gradina, kameni spomenik pomorskog desanta iz drugog svjetskog rata na Baškom Polju, moderni spomenik iz 2005. godine "Hrvatska jedra" na Puntinu...

Nezaobilazni dio, ne samo vjerske, već i općinske tradicije i povijesti naše župe svakako pripada i običaju čuvanja Gospodinova groba tijekom Velikog trodnevlja. Prvi pisani spomen čuvanja Božjeg groba datira iz 1922. godine, a tijekom burne prošlosti nikada nije prekidan. Kroz povijest su čuvari imali prave puške, a krajem 60-tih godina prošlog stoljeća zamijenili su ih drvenim kopljima. U našoj župi čuvari Gospodinova groba odjeveni su u mornarske uniforme. Broje do 20 momaka od kojih je jedan kapetan. Posljednjih se godina služba mornara ne ograničava samo na Veliki tjedan, već je postalo uobičajeno da mornari na Svetog Nikolu nose njegov kip ulicama našeg mjesta, te nose i Gospin kip u procesiji na Rožaricu. U Tijelovskoj procesiji nose baklje uz Sveto Otajstvo i baldahin. I na kraju ne treba zaboraviti i sudjelovanje na Vodičkom festivalu žudija.


Općinske manifestacije

Tijekom cijele godine na području općine Baška Voda održavaju se brojne tradicionalne, povremene i prigodne manifestacije. Vrlo su zanimljive vjerske proslave kao što su: procesija na Veliki petak koja prolazi kroz sva mjesta u Općini (20-ak km), Dan sv. Nikole zaštitnika Baške Vode, a na sv. Lovru održava se smotra klapa Makarskog primorja.

1. MAJ - Baška Voda je najtraženija destinacija na ovim prostorima za proslavu praznika rada. U Baškoj Vodi se tradicionalno, povodom Međunarodnog praznika rada organizira "Prvosvibanjski Uranak". Ovakva okupljanja sežu još iz 1966. godine. Glavni organizatori su Općina Baška Voda i Turistička zajednica općine Baška Voda. Na tradicionalnom Prvomajskom Uransku održava se niz pučkih igara koje privlače veliki broj znatiželjnih posjetitelja, ali i sudionika. Najatraktivnija natjecanja svake godine je natjecanje na lojavoj gredi u kojem igrači skaču za jancem koji visi na kraju klizave grede. Od ostalih natjecanja moramo spomenuti i povlačenje konopa, utrku konobara, ali i međunarodnu utrku čarter magaraca.

Za DAN KRUHA I PLODOVA ZEMLJE već se tradicionalno održava izložba, a zahvaljujući mamama i bakama, ponuda peciva, kolača i kruha, je raznovrsna i bogata. Učenici nižih razreda, zajedno sa svojim učiteljicama, svatko na svom štandu na rivi u Baškoj Vodi, prodaju pregršt raznih slastica i delicija. Prikupljena sredstva se svake godine iskoriste za odlazak u kazalište ili na izlet.

Od manifestacija na području općine Baška Voda važno je istaknuti i DAN OPĆINE 30. svibnja,proslava zaštitnika Baške Vode sv. Nikole, tradicionalno slavlje blagdana Svih Svetih u Krvavici, BAŠKOVOŠKO LITO koje broji oko 60 različitih zabavno-kulturnih događanja tijekom ljetnih mjeseci, zatim Jazz večeri u Bratušu, te nezaobilazne ribarske večeri u Baškoj Vodi i Promajnoj.
 

ARHEOLOŠKA MUZEJSKA ZBIRKA
Blato 4, 21320 Baška Voda
Tel: +385 (0)21 620 244
Radno vrijeme: 9.30 - 12.00 i 18.00 - 22.00

- arheološki nalazi stari cak 2.000 godine prije Krista do VII stoljeća nove ere

MALAKAOLOŠKI MUZEJ

Srida 3, 21320 Baška Voda
Tel: +385 (0)21 620 261
Radno vrijeme: 10.00 - 12.00 i 18.00 - 22.00

- najveća zbirka školjaka na ovom području s izlošcima iz akvatorija Baške Vode i Jadrana, ali i svih svjetskih mora i oceana

GALERIJA MGD

Zrinsko-Frankopanska 43, 21320 Baška Voda
Tel: +385 (0)21 620 131
Radno vrijeme: 10.00-12.00 i 18.00-22.00

- slike na platnu i staklu, skulpture u kamenu, drvu i metalu

OPĆINSKA GLAZBA "BAŠKA VODA"
Rogač bb, 21320 Baška Voda
Predsjednica: Mirjana Roščić
Stručni voditelj:

OPĆINSKA GLAZBA BAŠKA VODA osnovana 1998. godine kao sastav mladih glazbenika amatera. Od tada je kroz sudjelovanje u radu Glazbe preko 100 članova steklo glazbeno iskustvo. 2005. godine u Baškoj Vodi otvoreno je područno odjeljenje glazbene škole što znatno pomaže podizanju kvalitete rada orkestra iz dana u dan.Danas u radu glazbe sudjeluje preko 30 aktivnih članova koji izvode uglavnom jazz klasike te zabavne i plesne hitove poznatih svjetskih skladatelja. Osim mnogobrojnih nastupa po Splitsko-dalmatinskoj županiji, valja izdvojiti nastupe u Zagrebu, Dubrovniku, Đakovu, Slovačkoj, Mađarskoj..

KLAPE NA PODRUČJU OPĆINE BAŠKA VODA

KLAPA "BASCA"
Rogač bb, 21320 Baška Voda
Predsjednik: Frano Divić
Dopredsjednik: Bojan Divić
Tajnik: Igor Kralj

 

Turizam

Turizam je definiran kao jedna od najvažnijih djelatnosti u obalnim područjima, pa tako i u Općini Baška Voda.

Kristalno čisto i toplo more, prilično očuvan okoliš i povoljan zemljopisni položaj na jadranskoj obali, u srcu Dalmacije, čine Bašku Vodu idealnim mjestom za život i odmor.

Baška Voda slovi kao jedna od poznatijih turističkih destinacija u Hrvatskoj, pogotovo u ljetnim mjesecima. Tu titulu duguje spoju prirodnih ljepota i gostoljubivosti ljudi.

Plaže su jedan od najvažnijih turističkih resursa Hrvatske, a u Općini Baška Voda je lanac šljunčanih plaža dugih skoro 5 km, ukupne površine 8 km2 čisto more, za kupače i rekreativce, koji mogu uživati u ronjenju, jedrenju ili paraglidingu. Zaljubljenicima u sport, neposredna blizina planine Biokovo nudi mogućnost planinarenja, slobodnog penjanja, te biciklizma. Bogata povijest Baške Vode, sa svojim brojnim nalazima, zaokupirati će one posjetitelje željne kulture, koji mogu i posjetiti lokalne muzeje, te uživati u šarolikom programu "Baškovoškog ljeta" koje simbolično označava početak i kraj turističke sezone, kada se organiziraju brojni, koncerti, zabave i druga događanja.

U Baškoj Vodi se također nudi pregršt raznovrsnih izleta na obližnje otoke, te u obližnje gradove i nacionalne parkove. Noću mjesto odiše životom. Plaže se transformiraju u barove i noćne klubove prepune ljudi koji se zabavljaju do sitnih noćnih sati, a brojni restorani nude svoje delicije onima željnima gastronomskog užitka. Ulice budu pune ljudi koji uživaju u šetnji uz lungomare uz zvukove raznih uličnih zabavljača, među kojima se često može čuti i klapska pjesma. Turizam je glavna djelatnost u Baškoj Vodi, tako da se posjetiocima nudi široka paleta aktivnosti, te vidova opuštanja, uz usluge ljubaznog osoblja.

Baška Voda je uspjela zadržati sve čari malog dalmatinskog mjesta, a ujedno i promovirati turizam na masovnoj razini.

Općina Baška Voda ima udio od  1,3% u ukupnom turizmu Republike Hrvatske.
 

Hoteli i kampovi u općini Baška Voda

HOTELI BAŠKA VODA
Dioničko društvo za turizam i ugostiteljstvo
Zrinsko-Frankopanska 2, 21320 Baška Voda
Prodaja: +385 (0)21 604 999
Web: www.hoteli-baskavoda.hr  
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

- HOTEL HORIZONT ****
- URANIA **

 

GRAND HOTEL SLAVIA
Obala sv. Nikole 71
21320 Baška Voda


HOTEL VILLA BACCHUS ****
Obala sv. Nikole 89, 21320 Baška Voda
Tel: +385 (0)21 695 190, 021 695 195
Fax: +385 (0)21 679 150
Web: www.hotel-bacchus.hr  
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

APARTHOTEL MILENIJ BAŠKA VODA ****
Šetalište kralja Petra Krešimira IV 7, 21320 Baška Voda
Tel: +385 (0)21 620-644, 021 620 380, 021 620 305
Fax: +385 (0)21 620 399
Web: www.hotel-milenij.com  
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

HOTEL VILLA PALLOMA ****
Andrije Kačića Miošića 28, 21320 Baška Voda
Tel: +385 (0)21 620 979
Web: www.villapalloma.hr  
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

HOTEL CROATIA ****
Iza palaca b.b., 21320 Baška Voda
Tel: +385 (0)21 695 900
Fax: +385 (0)21 695 901
Web: www.orvas-hotels.com  
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

HOTEL CONTE ****
PROMAJNA HOTELI d.o.o.
Žbanjica 4, 21323 Promajna
Tel: +385 (0)21 695 444, 021 695 440
Fax: +385 (0)21 695 445
Web: www.promajna-hoteli.hr  
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

HOTEL GAĐA ***
Stjepana Radića 13, 21320 Baška Voda
Tel: +385 (0)21 695 690
Fax: +385 (0)21 695 691
Web: www.hotel-gadja.hr  
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

HOTEL HRVATSKA **
Kralja Petra Krešimira IV 7, 21320 Baška Voda
Tel: +385 (0)21 611 302
Web: www.club-adriatic.hr  
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

HOTEL ALEM **
Baško Polje, 21320 Baška Voda
Tel: +385 (0)21 612 419, 021 611 538
Web: www.club-adriatic.hr  

KAMP BAŠKO POLJE
Baško Polje, 21320 Baška Voda
Tel: +385 (0)21 612 329
Fax: +385 (0)21 620 248
Web: www.club-adriatic.hr  

AUTOKAMP KRVAVICA
Krvavica b.b., 21320 Baška Voda
Mob: +385 (0)91 526 7058
Web: www.autocamp-krvavica.com  
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 

Turistička zajednica

TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE BAŠKA VODA
Obala sv. Nikole 31, 21320 Baška Voda
Tel: +385 (0)21 620 713
Fax: +385 (0)21 678 754
Web: www.baskavoda.hr  
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.